Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Seizan Karate-Do Sportegyesület

2010.05.12
Klub neve:                     Seizan Karate-Do Sportegyesület
Klub vezetője:                Haas Zoltán
Stílus megnevezése:   Goju-Ryu
Email:                       seizan@pr.hu, haas.zoltan@pr.hu
Web:                          http://www.seizan.hu
Telefonszám:          +36 20 362 7801
Levelezési cím:        2315 Szigethalom, Deák Ferenc utca 13.
 

A klub rövid bemutatása:

A múlt:Csapatunk a város jelenleg is működő egyesületei közül a legrégebbi, 1994-ben szerveződött, 1996-ban egyesületté alakult, majd 2001-ben nyerte el jelenlegi formáját Seizan Karate-Do Sportegyesület néven. A döcögős indulás után Haas Zoltán vette át az egyesület szakmai irányítását. 2003-tól a gyerekek 4, a felnőttek 2 csoportra osztva (kezdő-haladó) dolgoznak.

A jelen: Egyesületünkben 70 gyerek és 35 felnőtt edz napi rendszerességgel. Heti szinten 21 edzést tartunk, nagyrészt helyben, de átlag heti 6 alkalommal Szigetszentmiklóson. A gyermek csoportok foglalkozásain mindenki játékos formában ismerheti meg a karate alapjait, szokásait, nyelvezetét. A programokban mozgáskoordinációs, koncentráció-fejlesztő, gyorsaság- és erőfejlesztő gyakorlatok szerepelnek. A karatét az orvosok előszeretettel ajánlják az asztmás, gerincproblémás vagy egyéb vázrendszeri megbetegedésekkel küszködő gyermekek részére is, ezért edzéseinket úgy állítottuk össze, hogy ők is minden korlátozás nélkül részt vehetnek óráinkon. A versenyzői csoport magasabb edzésszámban és intenzitással gyakorol. Bár fő profilunk nem a versenyeztetés, versenyzőinkre nagyon büszkék vagyunk, akik kiváló tanulmányi munka mellett amatőrként is profi munkát végeznek. Átlag évi 8-10 versenyen veszünk részt. A tavalyi mérlegük: 39 arany-, 31 ezüst-, 55 bronzérem. Ezt erősítve nagy hangsúlyt fektetünk a sportolók tanulmányaira is, 2009-ben 13-an szereztek kitűnő iskolai bizonyítványt. A felnőtt csapat majd 50%-a családos, közülük sokaknak a gyermeke is nálunk karatézik. A „nagyok” legfiatalabbja 15, míg a legidősebbje 41 éves. Edzőink szakképzett oktatók, valamennyien sportolói múlttal rendelkeznek, és rendszeresen járnak hazai illetve külföldi továbbképzésekre.

A stílus rövid bemutatása:
Stílusunk Magyarországon viszonylag fiatal, kb. 20 éve van jelen, és 2500 fő körül van a gyakorlóinak a száma. Japánban viszont a legnépszerűbb karate irányzat (Okinava szigetén -a karate őshazájában- meg szinte kizárólag ez a stílus maradt fent). A Goju-Ryu (godzsu riju) jelentése „Keménység és lágyság iskolája”. A stílus jelentése a laikus szemlélőnek a mozgások és a védések körívességében és a támadások keménységében mutatkozik meg. Természetesen a lényeg ezeken a külsőségeken jóval túlmutat és egy kompakt és összetett rendszert épít fel. A Goju kiválóan alkalmas a fiatalabb gyerekek mozgásfejlődésének, koncentrációs képességének javítására, fejlesztésére, az általános és középiskolások versenyeztetésére, fizikai fejlesztésére, a nők és gyengébb fizikumú férfiaknak pedig önvédelemre.
Technikáinknak három fő területe van:
·        a kihon (alapgyakorlatok) amiket helyben és mozgásban gyakorlunk
·        katák (formagyakorlatok) 12 darab van és nagyrészük kínai eredetű
·        kumite (küzdőgyakorlatok) ami a kata magyarázatoktól az önvédelmen át a szabad küzdelemig sok területet magába foglal.
Ezeken túl a fegyveres és eszközös technikák, a törésgyakorlatok és az erőfejlesztés ugyanolyan fontos területek, mint az ütések, rúgások elsajátítása.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.